De gitaar is nog altijd één van de populairste muziekinstrumenten voor jong en oud. Het heeft een prachtig geluid, is gemakkelijk te vervoeren en je kunt er allerlei soorten muziek op spelen.
Wil je bijvoorbeeld klassiek gitaar leren spelen en in staat zijn noten te lezen? Of zeg je, ik speel liever gewoon lekker popmuziek, of er is een andere specifieke stijl waar je je in wilt verdiepen, het is allemaal mogelijk.
Uiteraard vraagt men zich vaak af met wat voor soort gitaar te beginnen. Over het algemeen raad ik een nylon snarige acoustische ‘klassieke/Spaanse gitaar’ aan. Een instap beginners model is relatief goedkoop en kost ongeveer €50/€60. Dit is ook zeker een goede optie als je nog niet zeker weet of dit instrument iets voor je is.
Natuurlijk heb je ook de zogenoemde ‘staalsnarige/western’ gitaar. Deze heeft naast ander soort snaren, een andere vorm, ook een andere klank. In vergelijking met een nylon snarige gitaar is deze voor een beginner iets ‘moeilijker’ te bespelen. Relatief gezien is een western gitaar ook wat duurder. Het is echter een soort gitaar dat zich voor talloze stijlen muziek leent en is daarom ook breed inzetbaar. Over het algemeen zul je de meeste bekende artiesten op zo’n soort gitaar zien spelen.
Als derde optie is er ook de ‘electrische gitaar’. Deze is net als een western gitaar relatief gezien iets duurder. Dit is een soort gitaar voor het wellicht wat ‘stevigere werk’. Dit is uiteraard niet altijd het geval, maar je zult deze vaker tegenkomen in bijvoorbeeld rock/hard rock/blues rock en metal muziek. Hou er overigens ook rekening mee dat je een versterker en kabel nodig zult hebben.
Natuurlijk help ik je graag bij je keuze en kun je verschillende gitaren bij mij uit proberen. Ook bijvoorbeeld de muziekwinkel op de Rozengracht in Zaandam, de ‘Music Shop’, zal je vele vragen kunnen beantwoorden en een passende gitaar voor je in de zaak hebben.
Er zijn nog een paar accessoires nodig, want welke gitaar het ook wordt, een stemapparaat en een voetensteun zijn onmisbaar. De eerste is om je snaren te stemmen, zodat de gitaar niet ‘vals’ klinkt. En de laatste is cruciaal voor je houding en voor het correct vasthouden van de gitaar. Ook raad ik je aan een ‘capo’ aan te schaffen, welke je om verschillende praktische redenen nodig zult hebben. De toepasbaarheid daarvan zal ik tijdens de lessen bespreken en laten zien.
Kortom, of het nou een klassiek, staalsnarig of electrisch exemplaar wordt, de veelzijdigheid van de gitaar is onomstreden en is daarom hét ideale instrument voor elk moment!
Interesse? Mail dan naar neshvillebot@gmail.com voor een afspraak.
Video’s van mijn leerlingen of van mijzelf, tutorials, covers, optredens zijn te vinden op mijn YouTube-kanaal. Neshville A. Bot – YouTube